Tibet Lasa
8 Sept . Zomer en winterpaleis bezocht van de Dalai Lama. We zijn onder de indruk van de omvang , maar minder van het comfort. In het Potala Paleis moesten we 300 trappen op. Daar kwamen we wel eens adem tekort. Er waren weer prachtige beelden en tombes te zien van Buda's en Dalai Lama's. Er lag weer overal geld. Je ziet mensen lopen met een pak bankbiljetten in de hand en dat steken ze bij ieder beeld weg. Zoals ze bij ons in de kerk een kaars opsteken, lopen ze hier met kannen olie of zakken met kaarsvet om dit bij de al brandende bakken te doen.
9 Sept. Via een lange weg met haarspeldbochten naar het Ganden klooster. Boven was de weg een heel stuk weggespoeld maar met de 4 w drive lukte het er te komen.Daar was de gouden Stupa te bezichtigen van een of andere Lama. Er zijn er 13 geweest hier en de 14de leeft in ballingschap in India. Er waren ook weer de nodige Buda's en Lama beelden te zien alsmede prachtige beschilderingen. Onderweg terug in een dorp waren de boeren aan het dorsen. Het materiaal lag op straat en het verkeer moest er over heen rijden en dat deden ze zelf ook met trekkers. Verder zagen we dat een jak net geslacht was en gedurende de dag werd verkocht.
10 Sept. Onze vrij dag. We hebben ons zoveel verbaasd over de 'bedevaartgangers' Dat we vandaag meegelopen hebben rond het Potala paleis een afstand van 3 km.. Er liepen op dat moment zeker 10000 mensen rond. Per dag zijn dat er zeker 100000 en dat iedere dag. We zijn zeer onder de indruk dat ze hun religie zo intens beleven. Overal op straat zie je mensen lopen met kralensnoer en gebedsmolen in hun hand. En overal vallen ze biddend neer. Opvallend is dat iedereen ook een mobieltje heeft. Tegenover het Potala Paleis ligt het 5 ha grote plein waar in 2008 felle betogingen hebben plaatsgevonden tegen de olympische spelen. Vandaar het militair machtsvertoon op dit moment. In elke straat en op daken, overal zie je chinese militairen. Aansluitend aan het plein liggen mooie parken. Al wandelend kwamen we in een moslimwijk terecht. Die zijn er in Tibet dus ook. Vanavond diner met voorstelling.
Dag Sef en Annie,
Wat leuk om jullie belevenissen te lezen. Zo zijn we ook een beetje op reis met jullie. Wat toch afwisselend en spannend wat jullie meemaken. Geweldig hoor. En de de mensen zijn toch allemaal verschillend. Dat is wel erg boeiend.
Geniet ervan en we kijken uit naar jullie verhalen.
Groetjes uit Made van Loes en Christ.
Hoi,Annie,Sef
Lopen jullie toch nog in een Bedevaart,maar bij ons gebeurt ook vanalles, vanmiddag is er brand geweest bij Bakker van de Steen ,de nieuwe oven was waarschijnlijk de oorzaak.Dus jesnapt wel Annie voorlopig GEEN verse KRENTENBOLLEN.Dag Hoor Jeanne/Theo
leuk die 300 trappen. Dat zou wat voor mij zijn geweest.
Wat een bedevaart en een biddende mensen daar kunnen wij nog wat van leren. Toch?